ploigisi h3
bottom_neo.jpg

facebook2

Σύναξη των Αρχαγγέλων: Ο Αρχάγγελος Ραφαήλ

 

arxaggelos rafailΒρίσκεσαι στο εσωτερικό του ναού. Η απόλυτη κατάνυξη και γαλήνη κυριαρχεί στο χώρο, μα κυρίως στην ψυχή σου, που αναζητά διακαώς το πραγματικό νόημα της ύπαρξης και του κόσμου ολόγυρα. Που ζητάει να αποκωδικοποιήσει τα σημάδια κατά μήκος της διαδρομής και να ερμηνεύσει τη σημασία των μελωδιών, των λόγων, των πράξεων. Του εαυτού μας και των άλλων. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Εκεί που οδηγεί η διαίσθηση και ηχούν τα καμπανάκια της αλήθειας με τη μελωδία που όμοιά της δεν υπάρχει άλλη, πιο αγγελική και πιο κοντά στο μεγάλο Δημιουργό.
Γιατί όλα ενώνονται και συνδέονται μεταξύ τους.
Όχι μόνο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, αλλά παντού και πάντοτε.

Κοιτάς τριγύρω. Ακούς… αφουγκράζεσαι… νιώθεις… συμπονάς… νοιάζεσαι… δίνεις…
Οι εικόνες με τις μορφές των Αγίων διηγούνται τη δική τους ξεχωριστή και αληθινή ιστορία σε αυτόν που έχει ανοιχτή την πόρτα της καρδιάς και βλέπει μόνο μέσα από τα μάτια της. Και ακούει μέσα από τα ηχητικά κύματα, που μόνο εκείνη εκπέμπει.

Τα κεράκια αναμμένα και το καντήλι να φωτίζει το χώρο, προσδίδοντάς του τέτοια θαλπωρή και ζεστασιά, που νιώθεις να σε περιβάλλει και να αγγίζει την εστία της αγάπης μέσα σου. Σηκώνεις τα μάτια ψηλά, στη μικρογραφία του ουρανίου θόλου, εκεί που κάπου ανάμεσα στα ζωγραφισμένα αστέρια συναντά το βλέμμα σου τις μορφές Τους. Μέσα από τα πιο ζωντανά και όμορφα χρώματα της κάθε τοιχογραφίας ξεχωριστά, μεταφέρεσαι νοερά εκεί μαζί Τους. Τότε είναι η στιγμή, που αντικρίζοντας τη μία από αυτές, γίνεσαι κοινωνός της αγγελικής τους συντροφιάς. Και βιώνεις τη Σύναξη των Αρχαγγέλων μέσα από τη νοερή μεταφορά σου στην αγγελική τους συντροφιά.

Στη μία άκρη ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, στην άλλη ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Και κάπου εκεί κοντά η δική Του παρουσία. Διακριτική και αθόρυβη, μα τόσο καταλυτική και ιδιαίτερη. Η παρουσία του Αρχαγγέλου Ραφαήλ. Ο Αρχάγγελος, που το όνομά του σημαίνει “ο Κύριος θεραπεύει” και μαζί με το Δημιουργό τάσσονται υπέρ της ικανοποίησης των αιτημάτων των προσευχών. Των προσευχών των ανθρώπων εκείνων, που προσεύχονται με δύναμη ψυχής και ακλόνητης πίστης. Γιατί μόνο τότε εισακούονται οι προσευχές. Και μόνο τότε έχουν νόημα και αξία. Και τα αιτήματα εκπληρώνονται. Ό,τι ο καθένας έχει ζητήσει. Ό,τι του υπαγορεύει η ψυχή του. Ό,τι είναι αυτό που οδηγεί στην εκπλήρωση του σκοπού του σε αυτή τη ζωή.
Για τον ίδιο, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που αγαπά.

Ο Αρχάγγελος Ραφαήλ.

“Εκείνος που θεραπεύει”. Ο θεραπευτής του σώματος, του νου, της ψυχής και του πνεύματος. Γιατί κάθε όνομα στην Παλαιά Διαθήκη κρύβει έναν συμβολισμό ή ένα μήνυμα ανά τους αιώνες. Όπως διαβάζουμε στα διάφορα εκκλησιαστικά κείμενα, όπου υπάρχει αναφορά στη χάρη Του, θεωρείται ως ένας “εκ των επτά αγγέλων” της Αποκάλυψης του Ιωάννη, που, κρατώντας χρυσό θυμιατήρι, προσφέρει στο θρόνο του Θεού τις προσευχές του λαού. Ο χιτώνας Του στην απόχρωση του σμαραγδιού. Τα φτερά Του πάντοτε πρόθυμα να κλείσουν στην αγκαλιά τους κάθε άνθρωπο που πονά, που υποφέρει, που αγωνιά, που αναζητά τον σκοπό του και επιζητά μια ανάσα ζωής, αγαλλίασης, ανιδιοτελούς αγάπης και ασφάλειας, κάθε φορά που νιώθει την καθημερινότητα να τον καταβάλλει. Ας μην διστάζουμε να τον επικαλούμαστε στη ζωή μας, όπως και όλους τους Αρχαγγέλους που μας νιώθουν και μας ακούν, οποτεδήποτε τους έχουμε πραγματικά ανάγκη. Και όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές μας, αλλά και στις στιγμές ευτυχίας. Κυρίως σε αυτές τις στιγμές. Γιατί χαίρονται να μας βλέπουν ευτυχισμένους και να μας βοηθούν στο να χαμογελά η ψυχή μας, διώχνοντας μακριά από την καρδιά και το νου μας, την κάθε είδους συννεφιά και ψυχική μπόρα…

Αρχάγγελε Ραφαήλ, στάσου στο πλάι μας ως βοηθός και ως φύλακας-άγγελος του σώματος και της ψυχής μας…

Η ζεστασιά στην ψυχή απλώνεται γλυκιά εντός σου. Αισθάνεσαι κάθε κύτταρό σου να διαποτίζεται από τη θαυματουργή δύναμη της αγάπης. Η λειτουργία στο εσωτερικό του φιλόξενου οίκου του Θεού τελείωσε, όχι όμως και η ευεργετική επίδραση στην καρδιά σου. Γιατί αυτή μεταφέρεται και εκτός του ναού και σε ακολουθεί όπου κι αν βαδίσεις… φροντίζει γι’αυτό ο Δημιουργός και οι Αρχάγγελοι της Πίστης μας… φτάνει μόνο να το θες… και πάνω απ’όλα να το πιστεύεις…

Σε ευχαριστώ Αρχάγγελε Ραφαήλ…


Βίκυ Καλοφωτιά

 

footer
  • Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

    Κυριακή Β' Νηστειών (Ορθοδοξίας),
    Ταρασίου Κων/λεως, Ρηγίνου, Μαρκέλλου
  • Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 118 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ