ploigisi h3
bottom_neo.jpg

facebook2

ΘΕΣΗ

003Ο Ιερός Ναός των Τριών Ιεραρχών βρίσκεται εντός του οικισμού του Μαυροβουνίου, του Δήμου Γυθείου Λακωνίας.

Το Μαυροβούνι απέχει 2χλμ νότια του Γυθείου και σχηματίζει ακρωτήριο ανεμπόδιστο στη θέα.

Είναι ένας γραφικός οικισμός με παραδοσιακά κτίσματα και με 800 περίπου μονίμους κατοίκους.

Ο Ναός είναι χτισμένος σε πλάτωμα με υψόμετρο περίπου 90μ. στο βορειοανατολικό άκρο του οικισμού.

Η πρόσβαση γίνεται μέσα από τα στενά δρομάκια του οικισμού που ξεκινούν από την πλατεία με κατεύθυνση τα υψηλότερα σημεία του χωριού. Ο Ναός βρίσκεται δίπλα στο κάστρο που έχτισε ο Τζανέτος Γρηγοράκης, τρίτος μπέης της Μάνης.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

 Ο οικισμός του Μαυροβουνίου μαζί με το διπλανό Μαραθονήσι, ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία του Τζανέτμπεη (1742-1813) του γένους των Γρηγοράκηδων, και των τριών γιών του για να αποτελέσουν την έδρα του μπέη και την πρωτεύουσα της ανατολικής Μάνης.

Στο ελάχιστα μέχρι τότε Μαραθονήσι δημιουργήθηκε ένα χωριό γύρω από το μικρό λιμάνι, και εξελίχθηκε γρήγορα σε αξιόλογο εμπορικό κέντρο. Μετά την σύσταση του Ελληνικού Κράτους, μετονομάσθηκε σε Γύθειο και γνώρισε αλματώδη οικιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Σε συνδυασμό με το Μαραθονήσι, δημιουργήθηκε ένα κάστρο και οικισμός στο νοτιότερο κατά 2χλμ. Ύψωμα Λυκοβούνι , ή Μαυροβούνι.

Όταν ο Τζανέτος Γρηγοράκης έγινε μπέης, (1782) έχτισε στην κορυφή του λόφου ένα δυνατό κάστρο έκτασης 1050 τ.μ., τους Γουλάδες ή Μπεάνικα, με κάτοψη σε σχήμα τραπεζοειδές.

Γύρω από τα Μπεάνικα αναπτύχθηκε πού σύντομα ο νέος οικισμός που ονομάστηκε Μελίσσι ή Τζανετούπολη.

Ανάμεσα στα απλά σπίτια ξεχώριζαν οι καστροκατοικίες- πυργοκατοικίες των συγγενών Γρηγοράκηδων, καθώς και άλλων ισχυρών οικογενειών. Άλλοι πύργοι στα περίχωρα φύλαγαν τα περάσματα και τα κτήματα της εύφορης πεδιάδας του Μαυροβουνίου.

Δίπλα στο κάστρο ο Τζανήμπεης έφτιαξε τον Ναό των Τριών Ιεραρχών- Αϊ Γιάννη. Το μνημείο ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυρόσχημου με τρούλο Ναού με ημικυκλική αψίδα στο ιερό και νάρθηκα.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Περιγραφή.

001Το μνημείο αποτελείτο αρχικά από τον κυρίως ναό, το ιερό με ημικυκλική αψίδα εσωτερικά και πιθανόν το ενσωματωμένο καμπαναριό πάνω στο νότιο τοίχο. Χρονολογείται ην αποπεράτωσή του γύρω στο 1785.

Μεταγενέστερες προσθήκες αποτελούν ο εξωνάρθηκας, το κωδωνοστάσιο που κατασκευάστηκε δυτικά του εξωνάρθηκα και η αποθήκη στην βορειοδυτική γωνία του μνημείου.

Τυπολογικά ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυρόσχημου με τρούλο ναό με ημικυκλική αψίδα ιερού και νάρθηκα.

Ο θόλος του ιερού είναι τυπική προέκταση του θόλου του ναού. Ο ίδιος ο θόλος εκτείνεται δυτικά στον παλαιό πρόναο ενώ ην μεταγενέστερη προσθήκη στο δυτικό τμήμα έχει επικάλυψη δίρριχη στέγη.

Το ιερό χωρίζεται με γύψινο τέμπλο που ακουμπά στους πεσσούς του σφενδονίου. Στο τέμπλο διαμορφώνονται οι είσοδοι της πρόθεσης και του διακονικού.

Ο Ναός χωρίζεται από την μεταγενέστερη προσθήκη με διπλή κιονοστοιχία με τρία τόξα, τα οποία είναι κατάγραφα.

Γενικά ο ναός των Τριών Ιεραρχών αποτελεί ένα πανέμορφο μνημείο που τώρα με την βοήθεια των ενοριτών Μαυροβουνιοτών ξαναπαίρνει την αρχική του μορφή.

Πρωτοπρεσβύτερος

Σταύρος Βλαστέλλης

footer
  • Κυριακή 22 Απριλίου

    Κυριακή των Μυροφόρων,
    Θεοδώρου Συκεώτου, Νεάρχου μάρτυρος, Ναθαναήλ αποστόλου
  • Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 238 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ